Tietoa luistelijoiden turvallisuudesta

28.8.2006

Tässä perustietoa harjoituksiin ensi kertoja tuleville

TIETOA LUISTELIJOIDEN VAATETUKSESTA JA TURVALLISUUDESTA

TURVALLISUUS

  • Harjoituksiin tullaan ajallaan. Harjoitukset alkavat ilmoitettuina aikoina, eikä jäälle saa mennä ennemmin ilman valmentajien lupaa.
  • Jäälle ei koskaan tulla purkka tai karkki suussa!
  • Heijastimet on hyvä laittaa taskuun harjoituksen ajaksi, etteivät ne heilahda kaverin silmään tai jää kiinni toiseen luistelijaan
  • Huolehdi, että luistimen nauhat ovat kunnolla kiinni ja että ne ovat riittävän lyhyet
  • KUUNTELE AINA valmentajien ohjeita

VAATETUS

Luistellessa on hyvä, jos vaatteet ovat joustavat eivätkä kiristä mistään. Lämpimällä säällä hyvä vaihtoehto on pukeutua esim. verryttelypukuun ja käyttää sen alla ns. kerrospukeutumista. Kovalla pakkasella (vanhassa hallissa) voi laittaa toppapuvun, joka suojaa kylmältä ja ilmavirralta. Pitemmälle ehtineet luistelijat voivat pukeutua vartalonmyötäiseen asuun, esim. jazz-trikoisiin ja neulepaitaan, jolloin vartalon asennot on helpompi nähdä.

Varsinaisissa taitoluisteluharjoituksissa pukeudutaan yleensä trikoisiin ja harjoituspukuun/-helmaan, jonka päälle voi vetää neuletakin tai fleece-takin. Ihonvärisiä trikoita on saatavissa alan erikoisliikkeistä ja hyvin varustetuista urheiluliikkeistä.

HUOM! Luistelemaan ei saa tulla hiekkaisissa vaatteissa (esim. hiekkalaatikosta), joista tippuva hiekka voi olla turvallisuusriski!

 KÄSINEET

 Hyvät ja lämpöiset käsineet kuuluvat myös luistelijan pukeutumiseen. Paras valinta on villaiset sormikkaat tai lapaset, sillä ne eivät ime kosteutta ja ovat lämpimät sekä kevyet.

KAULAN SUOJAAMINEN

Kaulaan voi laittaa kaulurin tai pienen huivin. Ei isoa villahuivia, joka voi aiheuttaa vaaratilanteita!

PÄÄHINE

Päähineeksi paras valinta on pipo tai kypärälakki ja lämpimämmällä säällä panta, joka suojaa korvat. Älä laita päähän pitkää hiippalakkia!

KYPÄRÄ

Vähän edistyneemmillä luistelijoilla kypärä ei ole välttämätön. Kypärä on hyvä, jos lapsi on aloittelemassa harrastusta ja kaatuu usein. Kypärä ei saa olla liian raskas tai iso. Luistelijan pitää pystyä kääntämään päätään vapaasti sivulle ilman, että kypärä estää sen.

Tehdään harjoituksista yhdessä mukavat ja turvalliset!

Seinäjoen Taitoluistelijat ry.