Muodostelmaluistelu

 

 

Muodostelmaluistelu on taitoluistelun joukkuelaji, jossa pyritään luistelijoiden yhtäaikaiseen ja yhdenmukaiseen suoritukseen. Joukkueen koko voi vaihdella 12 - 30 luistelijan välillä ja joukkueeseen voi kuulua niin tyttöjä kuin poikiakin.

Muodostelmaluisteluohjelma koostuu elementeistä, joissa samalla tehdään askeleita, liukuja,piruetteja, hyppyjä ja nostoja. Tavoitteena on luistella ohjelma mahdollisimman samanaikaisesti ja yhtenäisesti musiikkia tulkiten. Tasapainoisesta ohjelmasta löytyvät muodostelmaluistelun peruselementit, kuten piiri, rivi, mylly, läpimeno ja blokki.

Peruselementtien lisäksi siirtymät elementistä toiseen, vapaaluisteluliikkeet kuten piruetit, hypyt, liu’ut ja erilaiset käsiotteet tuovat näyttävyyttä ja vaikeutta ohjelmaan. Muodostelmaluisteluohjelma rakennetaan teeman ympärille ja ohjelma kertoo tarinan, jota musiikki, puvut ja koreografia täydentävät.

Muodostelmaluistelun arvioinnissa arvioidaaan joukkueen kilpailusuoritusta elementtien laadukkuuden ja joukkueen kyvyn tuoda esille valittua teemaa. Elementtejä arvioidaan vaikeustason, vauhdin, suorituspuhtauden ja laadun perusteella. Suoritusta arvioidaan kokonaisuutena perusluistelun, siirtymisten, koreografian, musiikin tulkinnan ja esiintymis- ja suoritusvarmuuden näkökulmista.

Muodostelmaluistelu on Suomessa suosittu harrastus. Suomen taitoluisteluliitto järjestää talven aikana kilpailuja kaikenikäisille joukkueille pienistä tulokkaista aikuisjoukkueisiin asti. Suomi on muodostelmaluistelussa maailman huippuluokkaa.

Muodostelmaluistelijat siirtyvät taitojen ja iän karttuessa seuraavaan sarjajoukkueeseen. Keväisin järjestetään kokeilukertoja, joiden kautta joukkueisiin on mahdollista päästä.

Muodostelmaluistelijan polku SeiTL:ssä

            IKÄ                       SARJA                                   JOUKKUE                            
3-9 vuotiaat-Luistelukoulu
4-9 vuotiaat-Kehitysryhmät Tähdet, Jalokivet, Timantit
6-10 vuotiaat-Muodostelman kehitysryhmä/minitulokkaat - RiverKids
alle 12 vuotiaatTulokkaatRiverStars
alle 15 vuotiaatNoviisitRiverFalls
12-19 vuotiaatJunioritRiverPearls 
yli 17 vuotiaatSenioritRiverX
yli 18 vuotiaatAikuisetRiverettes
yli 18 vuotiaatAikuisetRiverBulls

 

Tulokas-, noviisi- ja juniorijoukkueissa voi olla ikärajat täyttämättömiä luistelijoita.

Päivitetty 5.5.2022