Tietoa luistimista ja niiden hoidosta

28.8.2006

Kaikille luistelijoille tarpeellista perustietoa luistimista ja niiden hoidosta

LUISTIMET

Luistimet ovat luistelijan tärkein väline. Hyvät ja tukevat luistimet ovat oppimisen perusedellytys. Hyvänkin luistelijan on vaikea luistella huonoilla luistimilla. Osa alla olevasta tekstistä on lainattu Seinäjoen Taitoluistelijat ry:n yhteistyökumppani Lucky Skaten nettisivuilta.

Kasvavan jalan hyvinvointi on tärkeä asia.
Hyvä luistinkenkä tukee jalan asentoa ja oikea taitoluisteluterä on välttämätön uusien taitojen oppimisessa. Luistimissa ei kannata säästää, hinta on luistimissa laadun tae. Hyvät luistimet kestävät kulutusta ja niiden tulisi täyttää sekä koolle että tukevuudelle asetetut vaatimukset.

Aloittelevan luistelijan kannattaa ostaa hyvät luistimet joko käytettyinä tai uusina. Pieneksi jääneet luistimet voi myydä edelleen lähes samaan hintaan kuin ne on ostanutkin. Kannattaa hyödyntää seuran omaa kierrätyspäivää 18.9.2006.

Hyvä luistinkenkä:

-on kooltaan jalkaan sopiva. Luistimiin ei pidä ostaa kasvuvaraa. Käyttösukan lisäksi kenkään saa mahtua ohut sukka. Mikäli niillä luistellaan paljon ulkojäillä, on luistimien päälle vedettävä tekoturkis- tms. lämmitin, joka on parempi vaihtoehto kuin luistimen sisään laitettava villasukka. Näitä lämmittimiä saa taitoluistimien erikoisliikkeistä.

-tukee jalan asentoa. Sen materiaali on vuorillista tukevaa nahkaa. Taitoluistimien korko pienellä aloittelijalla tulisi olla riittävän matala n. 3 cm, jotta painopiste ei siirry liiaksi piikeille. Aikuisella ja edistyneillä luistimien korko on n. 5 cm. Hyvän luistinkengän edustan tulee olla tarpeeksi avonainen, jotta kapeimmassakaan jalassa kengän reunat eivät ota nyöritettäessä yhteen. Luistinkengän lestileveyteen tulee siis kiinnittää myös huomiota.

Hyvä luistinterä:

-on valmistettu karkaistusta teräksestä, siinä on kärkipiikit ja ns. urateroitus. Kärkipiikkejä tarvitaan tietyissä hypyissä ja pirueteissa ja uraterä helpottaa kääntymistä luistelijan muutettua painoa terällä.

- hyvin yleinen harhaluulo on, että lapsi oppii luistelemaan paremmin tylsillä luistimilla kuin juuri teroitetuilla. Lapsen on kuitenkin hyvin hankala luistella, jos jalat menevät alta yritettäessä päästä eteenpäin. Terävillä luistimilla on paljon helpompi luistella kuin tylsillä (pätee myös aikuisiin, toim. huom!). Myös uudet luistimet kannattaa teroituttaa heti, sillä ne ovat normaalisti ”tehdasterässä”.

 Seuran ensimmäinen teroituspäivä on kierrätyspäivän yhteydessä 18.9.2006, paikkana molemmissa on vanha jäähalli.

 Luistimien nyörittäminen

Luistimien sitominen menee joskus kokeneemmillakin luistelijoilla väärin.
Luistinkenkä on oikein nyöritetty silloin, kun nyöritys

  • on varpaiden kohdalta suhteellisen löysä,
  • nilkan kohdalta tiukka (solmu tai kaksoisnyöritys alimmissa hakasissa estää löystymisen) ja
  • varren yläosan nyöritys on väljä niin, että varren suusta mahtuu sormi kengän ja jalan väliin.

Nauhojen päät työnnetään kengän suun sisälle. Näin estetään toisen terän mahdollinen takertuminen roikkuviin nauhoihin. Liian pitkät nauhat on syytä lyhentää sopiviksi ja nauhojen päihin kannattaa laittaa yksinkertaiset solmut. Näin ne pysyvät rei'issään vaikka pukeutumisvaiheessa joutuukin löysäämään nauhoja.

HUOM! Älä koskaan kierrä nauhoja nilkan ympäri, sillä silloin varsi on liian tiukalla ja luistelu on väkisinkin jäykkää.

Luistimien hoito

Luistimia on syytä säilyttää esim. toppakankaisissa suojapusseissa. Suojapussit estävät luistimia kolhiintumasta toisiinsa tai teriin ja näin luistimien arvo säilyy. Luistimien terät tulee kuivata AINA käytön jälkeen kosteutta hyvin imevällä kankaalla. Tapa tulee opetella heti alusta alkaen.

Pikkupyyhe tai säämiskän pala kuuluu jokaisen luistelijan varustuksiin. Tämän jälkeen terien päälle laitetaan kankaiset suojat, ei kovia teräsuojia. Kotiin päästyä luistimet otetaan pois pusseista, ja annetaan kuivua nauhat auki huoneenlämmössä.

Luistinterien hoito

Luistimien terien tulee olla terävät. Tylsillä terillä ote lipsuu eikä niillä opi luistelemaan. Terien tylsymistä tuleekin aika ajoin tarkkailla ja ne tulee tarvittaessa teroittaa. Hyvä terä säilyttää terävyytensä 1 - 2 kertaa viikossa luisteltaessa yhden kauden ajan, mikäli niillä ei vahingossa kävele ilman suojia betonilattialla tai kumimatolla, jolla on hiekkaa.

Luistimet on AINA teroitettava asiantuntijalla, EI suutarilla! Luistinterien suojat ovat välttämättömät kuljettaessa jään ulkopuolella. Niitä ei kuitenkaan saa jättää luistimien päälle, sillä terät ruostuvat.